€20 KORTING VAN €120 CODE: VAKANTIE-20

Horloge waterdichtheid

Vooral zout (zee)water kan erg schadelijk zijn voor horloges. Enkel het woord “Water Resistant” wil niet zeggen dat je een goed waterdicht horloge hebt. Als er enkel ‘water resistant’ op de wijzerplaat of de achterkant van het horloge staat, dan kan je er vanuit gaan dat het horloge 3 ATM is. Is er helemaal geen woord of teken te vinden van waterdichtheid? Dan is het horloge waarschijnlijk niet eens bestand tegen spatwater.

Bekijk hieronder in welke mate je horloge tegen water kan, want dit kan nogal eens verwarrend zijn. Waterdichtheid is een belangrijk onderdeel van een horloge.

Wat betekent ATM van een horloge dan?

Waarom staat er dan wel 30 meter op het horloge aangegeven, maar kan ik niet eens met het horloge zwemmen? Begrijpelijk dat je het verwarrend vindt. Dit heeft alles te maken met de betekenis van ATM (Atmosfeer) en Bar (Luchtdruk) bij horloges. Deze spanning uitgeoefend door lucht, geeft aan hoeveel m2 (water)druk het horloge kan weerstaan. Dit wordt door veel horlogefabrikanten professioneel getest, maar vaak wel onder goede omstandigheden. Bij zwemmen of duiken neemt de druk bijvoorbeeld toe, omdat je arm sneller door het water beweegt. Vanaf 10 ATM is het daarom zeker te zeggen dat het horloge geschikt is om mee te zwemmen. Goed om te weten is dat de rubberen pakking van het achterdeksel snel beschadigd bij het openmaken, als er bijvoorbeeld een batterij vervangen wordt. Horloges met een klepdeksel zijn dan niet meer zo goed waterdicht als voorheen. Een horloge met een schroefdeksel blijft wel gewoon zijn waterdichtheid behouden, mits de rubberen pakking ook goed vervangen wordt.

Horloge met condens

Condens in het horloge hoeft niet persé een slecht teken te zijn. Het kan bijvoorbeeld ontstaan als het horlogeglas snel is afgekoeld en de horlogekast nog verwarmd is door de lichaamstemperatuur. Na een tijdje zal de waas weer verdwijnen. Zijn er “grote” druppels aan de binnenkant van het horloge zichtbaar, dan is er zeer waarschijnlijk lekkage opgetreden. Meestal is deze condens aan de rand van het horlogeglas zichtbaar. Het is verstandig om hier iets aan te laten doen om roestschade aan het uurwerk te voorkomen.

Tips om horloge waterdichtheid te behouden

1. Voorkom contact met chemicaliën, zoals haarlak, parfum, chloor en alcohol.

2. Voorkom contact met hitte van heet water, veel zonuren of een haardroger.

3. Na contact met zout water, even afspoelen met zoet water en droog maken met een doek.

4. Controleer of het horlogeglas niet diep is gekrast. .

Shop water resistant horloges

WaterdichtheidBarATMMeter
Bestand tegen lichte regenval en spatwater bij het handen wassen 3 3 30
Bestand tegen handen wassen en regen 5 5 50
Zwemmen aan het oppervlak zowel in zoet -als zoutwater. En voor watersport (niet duiken) 10 10 100
Geschikt voor professionele watersport. Diepzeeduiken wordt aangeraden enkel te doen met een duikerhorloge. 20 20 200

10% WELKOM KORTING OP UW EERSTE AANKOOP
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Taal