UITGEBREID AANBOD

Zonnebrilglazen in verschillende kleuren, vormen en maten

Welke zonnebril past het beste bij jou? Graag helpen we je bij je zoektocht!

Zonnebrillen zijn er in veel verschillende kleuren, vormen en maten. Dat alleen kan de keuze voor een zonnebril al lastig maken. Maar dan zijn er ook nog de verschillende soorten glazen met bijbehorende functies. Om je een beetje op weg te helpen met je zoektocht naar een nieuwe zonnebril zetten we alle glassoorten en functies voor je op een rijtje.

De zon en haar effecten

Heerlijk, die eerste zonnestraaltjes in het voorjaar en de warmte van de zon aan het strand in hoogzomer. Die grote gele bal zorgt ervoor dat ons lichaam een lekker kleurtje krijgt en endorfine aanmaakt, wat ons een gevoel van geluk geeft en onze spieren doet ontspannen. Daarnaast maakt ons lichaam Vitamine D aan, waardoor ons lichaam weer makkelijker calcium kan opnemen.

Allemaal fijne effecten! Helaas zit er ook een keerzijde aan de zon. De zon heeft, zonder de juiste bescherming, een negatief effect op onze ogen. De ogen blootstellen aan teveel uv-licht kan permanente beschadiging met zich meebrengen, zoals staar, bindvliesontsteking en maculadegeneratie (dit is de veroudering van het netvlies wat op langere termijn kan leiden tot blindheid). We gaan je nu niet vertellen dat je het beste de zon kunt mijden, maar wel raden we je aan de zon te trotseren met de juiste uitrusting: een zonnebril!

 

Zonnebrillen

Gekleurde glazen

Allereerst zijn er de gekleurde glazen in allerlei verschillende kleuren/tinten. Uiteraard is het belangrijk dat de zonnebril mooi is en jou goed staat. Het kan daarnaast handig zijn om de kleur glazen af te stemmen op je persoonlijke voorkeur. Even een kleine kanttekening; de kleur van de glazen zegt niet per definitie iets over de hoeveelheid bescherming. Donkere en lichte glazen kunnen evenveel of even weinig bescherming bieden tegen uv-straling.

Voor dagelijks gebruik worden glazen met een bruin-, groen- of grijstint aangeraden. Ideaal voor je wandelingetje met de hond, op het terras of tijdens het shoppen! Deze glazen zijn namelijk goed voor het verbeteren van contrasten en het verminderen van schittering. De grijze en groene glazen zorgen ervoor dat de kleuren relatief realistisch blijven. Bruin getinte glazen maken kleuren wel wat minder realistisch, maar bieden meer rust aan de ogen.

Wanneer je veel onderweg bent in de auto, zijn grijs en oranje/bruine glazen een goede optie. Ray-Ban heeft veel van deze brillen in het assortiment. De glazen bieden bescherming tegen reflecties van het wegdek en schitteringen van een laagstaande zon.

Ben je een watersportliefhebber of maak je veel afdalingen van de piste? Dan is het slim om te kiezen voor grijze glazen. Deze glazen verminderen de schittering op water en sneeuw en bieden een behoorlijk realistisch beeld van de kleuren om ons heen. Op de piste zijn rode glazen ook een goede optie; deze glazen bieden contrast en scherpte en zien er ook nog eens heel cool uit! De brillen van Sinner zijn hier uiterst geschikt voor!

Voor gebruik van een zonnebril ’s ochtends vroeg of aan het einde van de dag, zijn glazen met een gele tint heel geschikt. Deze glazen verminderen lichtschitteringen en bieden rust aan de ogen. Deze glazen zijn ook een uitkomst bij mistig en grauw weer.

Zijn functionele glazen niet echt nodig, maar ben je op zoek naar een echte eyecatcher? Dan is een wat meer uitgesproken kleur misschien wel wat voor jou! Quay beschikt over diverse, kleurige modellen. Denk aan paars, roze, lichtblauw en oranje.

Gespiegelde glazen zijn glazen met een spiegelende coating er op. Deze coating zorgt er voor dat het licht wordt weerkaatst en niet in je ogen schijnt. Het leuke is dat deze coating in iedere kleur en kleurcombinatie kan worden gemaakt.

Gekleurde glazen

 

Gekleurde glazen

Gekleurde glazen

Gradiënt glazen

Gradiënt glazen: Een goede bescherming in stijl!

Gradiënt glazen zijn glazen met een schaduw van boven naar onderen of van boven en van onderen naar het midden. Deze glazen worden onderverdeeld in twee groepen: single gradiënt (van donker aan de bovenkant naar lichter aan de onderkant) en double-gradiënt glazen (donker aan de bovenkant en onderkant en in het midden lichter). De double-gradiënt glazen zijn uitermate geschikt tijdens het sporten, terwijl single-gradiënt glazen zich hier minder voor lenen. Single-gradiënt glazen worden wel weer erg aangeraden tijdens het autorijden, waar double-gradiënt glazen hier juist weer minder geschikt voor zijn.

Gepolariseerde glazen

Gepolariseerde glazen bieden de beste bescherming tegen de zon. Polaroid beschikt over monturen met het type glazen die schitteringen elimineren en het zicht en contrasten verbeteren. Dit alles zorgt voor een minimale inspanning van de ogen. Heel prettig op het water en onderweg en geen overbodige luxe op de skipiste. Deze glazen zijn over het algemeen iets duurder dan de standaard gekleurde glazen, maar goede bescherming van je ogen is je waarschijnlijk ook wel wat waard. Een mogelijk klein nadeel aan gepolariseerde glazen is dat sommige apparaten van zichzelf een polariserende werking hebben, bijvoorbeeld je telefoon. Wanneer je hier naar kijkt met een gepolariseerde zonnebril, kan het beeldscherm donkerder uitvallen.

Meekleurende glazen

Meekleurende glazen, ofwel fototrope glazen, zijn de kameleons onder de zonnebrillen: de glazen worden steeds donkerder naarmate er meer licht op de glazen valt. Dit komt doordat de glazen bepaalde kristallen, bijvoorbeeld zilverchloride of zilverbromide, bevatten die reageren op ultraviolet licht. Zodra de sterkte van het zonlicht afneemt, zal ook de sterkte van het ultraviolet licht afnemen. In dat geval worden de glazen weer lichter. Doordat de fotoreactie traag is, zijn deze brillen niet altijd even geschikt voor autorijden bij wisselende lichtomstandigheden, zoals tunnels.

Materialen

Zonnebrillenglazen kunnen worden gemaakt van glas, NXT polyurethaan, polycarbonaat of acryl. Natuurlijk verschillen de materialen en hebben ze zo hun voor- en nadelen.

We beginnen met glas, een mineraal materiaal. Glas heeft een geweldige helderheid en is heel krasbestendig. Glas is wel een wat zwaarder materiaal en kan sneller stuk gaan bij een val.

NXT polyurethaan is een kwalitatief hoogstaand materiaal en biedt een goede helderheid en is krasbestendig. NXT is daarnaast ook erg licht en flexibel, wat zorgt voor goed draagcomfort. Dit materiaal is wel duurder ten opzichte van andere materialen.

Veel zonnebrillen worden gemaakt met kunststof glazen en die worden weer gemaakt van polycarbonaat. Polycarbonaat is licht en draagt prettig. Klein nadeel: krasjes zijn snel gemaakt. Een kraswerende coating kan dan een goede keuze zijn.

Een goedkoper alternatief voor polycarbonaat is acryl. Dit materiaal is geschikt voor een zonnebril die sporadisch wordt gebruikt of casual wordt gedragen. Acryl is minder duurzaam en niet zo helder als bijvoorbeeld polycarbonaat of glas.

 

UV100, UV200, UV300 en UV400

Deze aanduidingen zeggen iets over de mate van bescherming tegen uv-straling. UV100 biedt minimale bescherming. Zonnebrillen met UV100 kun je aanduiden als echt style items en zijn minder geschikt voor dagelijks gebruik. De mate van bescherming loopt stapsgewijs op naar UV400, die een uitstekende bescherming biedt tegen de zon en weerspiegeling.

 

Shop op categorie

 

10% WELKOM KORTING OP UW EERSTE AANKOOP
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Taal