Verschillende materialen

Groot, klein, grof of fijn. Voor de beste materialen moet je bij Brandfield zijn! Het materiaal zegt veel over een sieraad, we leggen je het graag uit!

Sieraden, er zijn verschillende merken, soorten, kleuren en ga zo maar door. Een hele reeks met items waar je uit kunt kiezen, uren aan shopplezier. En alsof je nog niet genoeg keuze hebt zijn er ook nog verschillende soorten materialen. Omdat niet alle materialen even vanzelfsprekend zijn delen we onze kennis graag met je, de soorten en de voor- en nadelen leggen we hier aan je uit. We hopen je zo een beetje op weg te helpen met je missie naar het perfecte item.

 

Aluminium

Aluminium is een zeer licht, zilver-grijs metaal. Door het gewicht van het materiaal zijn sieraden gemaakt van aluminium zeer draagbaar. Aluminium is daarnaast zeer buigzaam, waardoor het in de meest prachtige en bijzondere vormen kan worden geschapen. Aluminium biedt nog een groot voordeel, het metaal verkleurt namelijk niet wanneer het wordt blootgesteld aan dagelijkse activiteiten en er kan gewoon mee worden gezwommen. Wel kan aluminium gekleurd worden in alle kleuren van de regenboog. Dit wordt gedaan door middel van anodiseren. Dit is een behandeling om metalen zoals aluminium door middel van een oppervlaktebehandeling te voorzien van een oxidelaag. Dit heet een elektrolytische behandeling en zorgt voor de kleuren op het aluminium. Aan aluminium is eigenlijk maar één nadeel verbonden: een kleine groep mensen is allergisch voor het metaal.

 

Brons

Sieraden van brons hebben een prachtige kleur en bieden een zeer luxe uitstraling. Helaas vereist dit materiaal veel onderhoud. Omdat brons erg gevoelig is voor oxidatie zal je je sieraad droog en schoon moeten houden en regelmatig heel voorzichtig moeten oppoetsen met een zachte doek. Daarnaast is brons opgebouwd uit een flink aantal metalen waaronder nikkel. Nikkel is een metaal waar veel mensen allergisch voor zijn en vaak reageren mensen met een nikkelallergie ook op brons. Ook zit er koper in brons, een metaal dat ongeacht een allergie kan zorgen voor huidverkleuring. Dit komt door een reactie van het metaal met de zuurtegraad van je huid. Bij de één zal dit heftiger zijn dan bij de ander. Brons is een prachtig materiaal maar houd er bij aanschaf dus rekening mee dat je je sieraad regelmatig zult moeten poetsen en er een kans bestaat dat je huid gaat reageren met het metaal.

 

Edelsteen, natuursteen
en parels

Ieder steentje of parel is uniek, wat zorgt voor een one of a kind sieraad. Parels en edel- en natuurstenen zijn schitterend te combineren met andere materialen en ze zijn uiterst gemakkelijk in onderhoud. Normaliter hoef je ze eigenlijk niet te onderhouden, het kan zijn dat na een hele tijd dragen er wat vettigheid van je huid op de stenen of parels is gekomen wat er voor zorgt dat ze er niet zo mooi meer uitzien. In dit geval haal je er een vochtig doekje overheen en zijn ze weer zo goed als nieuw.

 

Goud

Wanneer je aan goud denkt, denk je aan karaat, maar wat houdt dat nu precies in? Dat leggen we je graag uit! Karaat is een term dat aangeeft hoeveel fijngoud in de sieraden is verwerkt. In Nederland is een sieraad dat onder de term goud wordt verkocht minimaal 14 karaat, een lager karaat mag geen goud worden genoemd. Daar tegenover staat de term puur goud, dit is 24 karaat. Hiervan kunnen geen sieraden worden gemaakt omdat het simpelweg te zwak is. Om die reden wordt er vaak gebruik gemaakt van een legering (een mengsel) van fijngoud met andere materialen. In totaal zijn er drie verschillende kleuren goud: geelgoud, roségoud en witgoud. Alle drie de kleuren zijn opgebouwd uit hetzelfde geelgoud, maar bij roségouden sieraden en witgouden sieraden zijn andere materialen toegevoegd puur voor de kleur. Zoals je vast hebt opgemerkt is er veel keuze wanneer je een gouden sieraad wilt kopen. Waar je keuze op valt is afhankelijk van budget, smaak en hoe lang je wilt dat je sieraad mee gaat.

 

Koper

Koper wordt veel gebruikt in sieraden. Koper is een half edelmetaal. Dit betekent dat het materiaal reageert op lucht en vochtigheid. Dit heet oxideren. Door het oxideren kan koper donkerder worden. Mocht je dit niet mooi vinden is het probleem snel verholpen met een beetje citroensap. Veel mensen kunnen koper zonder enig probleem dragen, want slechts een handje vol mensen is allergisch voor dit materiaal. Wel bestaat de kans dat door een reactie van de zuurtegraad van je huid met het koper de huid groen kan uitslaan, dit is geen allergie en niet schadelijk. De verkleuring is simpel weg te wassen. Of je huid groenig uitslaat is per persoon verschillend en vooraf niet te bepalen.

 

Leer

Leer, een prachtig materiaal. Kan zowel stoer en ruig als stijlvol en chique worden gedragen. Het materiaal gaat lang mee en is extreem stevig. Het draagcomfort ligt hoog en het onderhouden van je leren sieraden is relatief eenvoudig. Wanneer je een nieuw item van leer hebt aangeschaft kan het leer stug zijn, naarmate dat je het vaker draagt wordt het leer soepeler. Het enige nadeel van leer is dat sommige mensen een allergische reactie kunnen krijgen van het dragen. Dit ligt niet aan het leer zelf, maar aan het materiaal chromium: dit wordt gebruikt om het leer te looien. Hier is helaas niets aan te doen buitenom contact tussen het leer en de huid mijden. Wanneer je hier last van hebt kun je proberen je leren sieraad over je kleding te dragen.

 

Legering

Een legering is niet zozeer één materiaal. Voor een legering wordt gebruik gemaakt van verschillende metalen, er zijn heel veel verschillende legeringen met allemaal een andere metalen combinatie. Zo is er bijvoorbeeld een messinglegering, ook wel brass genoemd is een legering van zink en koper. Zoals al eerder vermeld onder het kopje ‘goud en verguld’ wordt er voor veel sieraden gebruik gemaakt van legering om een materiaal sterker te maken, zodat het draagbaar wordt. In dit geval wordt bijvoorbeeld het goud gemixt met de legering.

 

Rhodium

Rhodium valt onder de platina-groep en lijkt qua uiterlijk erg op zilver, maar er zitten toch wat verschillen in. Het allereerste verschil is dat rhodium niet verkleurd zoals zilver dat na verloop van tijd wel doet. Daarnaast is rhodium ietwat grijs/witter dan zilver. Het is een sterk materiaal dat erg lang meegaat en waar je dus ontzettend lang plezier van kunt hebben.

 

RVS

RVS, ook wel edelstaal of chirurgisch staal genoemd, beschikt over een aantal hele fijne voordelen. RVS heeft de schittering, toon en textuur waar veel mensen gek op zijn. Het materiaal kan niet roesten, is ontzettend sterk, maar is erg licht waardoor het erg draagbaar is. Daarnaast lijkt het op zilver, maar is een goedkoper alternatief. RVS laat niet af en verkleurd niet. Je moet alleen uitkijken met chloor, daar is het namelijk uiterst gevoelig voor.

 

Swarovski kristal

Swarovski kristal is gemaakt van een glassoort dat bestaat uit glas en loodoxide. Je mag in Europa pas spreken van kristal wanneer er meer dan 30% lood in verwerkt zit. Bij 30% lood spreken we over een kwalitatief goed kristal met een mooie schittering. Hoe hoger het percentage lood, des te breder het kleurenspectrum van het kristal. Swarovski kristallen bevatten een hoog percentage lood, ongeveer 32% en daarmee van uitstekende kwaliteit. De precieze samenstelling van de Swarovski kristallen is een goed bewaard geheim, maar wordt gezien als de nummer één van de wereld.

 

Textiel

Textiel kan uit het Latijn worden vertaald naar ‘al wat geweven is’. Textiel is een materiaal dat bestaat uit draden of vezels. Deze draden of vezels kunnen worden gesponnen tot draad en vanaf hier kan er verder mee worden gewerkt tot tweedimensionale vormen (dit zijn platte vormen die kunnen worden bereikt met de volgende technieken: breien, weven, haken, knopen, vlechten, etc.). Uiteraard blijft het hier niet bij, de draden kunnen ook tot driedimensionaal worden verwerkt, hierdoor krijg je de meest prachtige creaties, waaronder bijvoorbeeld de armbanden van Pig and Hen, Hooked en Tom Hope. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten draden en vezels, waardoor er logischerwijs ook verschillende soorten textiel zijn. De soorten die gebruikt worden voor onze sieraden zijn voornamelijk polyester en nylon, deze stoffen zijn ontzettend sterk, duurzaam en licht van gewicht.

 

Titanium

Titanium, een super sterk materiaal en weegt relatief weinig. Het materiaal ziet er mooi uit en is bijna niet van witgoud te onderscheiden. Titanium is er in verschillende tinten, hoe zuiverder het titanium is hoe grijzer. Puur titanium is hypoallergeen en beval geen nikkel, waardoor iedereen het kan dragen. Ook veranderd titanium niet van kleur en is het vrijwel niet te zien wanneer er een krasje op komt. Het ziet er mooi uit en het is aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld witgoud.

 

Zilver

Wanneer je aan zilver denkt, denk je aan 925, maar wat houdt dat nu precies in? Dat leggen we je graag uit! 925, ofwel sterling zilver, is een gradatie dat aangeeft hoe zuiver het zilver is. Bij zilver heb je vier verschillende gradaties. Deze gradaties hebben allemaal een ander nummer. Allereerst heb je 999, dit is zuiver zilver. Zuiver zilver is te zacht om te kunnen verwerken. Vervolgens heb je de welbekende 925, sterling zilver, dit is het eerste gehalte en de meest zuivere vorm zilver die kan worden gebruikt voor sieraden. Dit wordt gedaan door een legering (vaak koper) toe te voegen aan het zuivere zilver, hierdoor ontstaat een mix. Bij sterling zilver zijn de verhoudingen altijd 92,5% zilver en 7,5% koper (of een ander metaal). 925 zilver wordt het meest gebruikt, maar er zijn wel andere gehaltes. Je hebt bijvoorbeeld 835, dit is het tweede gehalte zilver en logischerwijs minder zuiver dan de voorgaande gehaltes. Tot slot komt het derde en laatste gehalte, 800, dit is de minst pure vorm van zilver.

Zilver is een prachtig materiaal met een mooie glans wat door velen wordt gedragen. Zilver is sterk en draagt prettig. Het enige nadeel aan het materiaal is dat het na verloop van tijd kan verkleuren en dus zwart uit kan slaan. Dit is wel vrij gemakkelijk te verhelpen door het gebruik van onze poetsdoeken.

 

Zirkonia

Zirkonia, ook wel imitatiediamant genoemd. Er komt namelijk geen ander materiaal zo dicht bij de kenmerken van diamant. Het is niet gemakkelijk te onderscheiden met het menselijk oog. Zirkonia is een echte eye catcher en laat de drager er van stralen.

 

Verguld

Wanneer je voor de looks van goud bent gevallen, maar niet voor de prijzen, dan is een verguld sieraad een goede optie. Een verguld sieraad bestaat grotendeels uit een ander materiaal dan goud, denk bijvoorbeeld aan messing, staal, zilver of koper en heeft een dun laagje goud aan de buitenkant. Het nadeel aan vergulde sieraden is dat, afhankelijk van de dikte van het gouden laagje, het in de loop der tijd minder mooi wordt. Uiteraard kunnen gewone gouden sieraden na verloop van tijd ook dof worden, maar dit is gemakkelijk op te lossen door de sieraden op te poetsen met onze poetsdoeken.

 

Shop op categorie

 

10% WELKOM KORTING OP UW EERSTE AANKOOP
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!